3 tips voor het onderhoud van een hellend dak

 

Enkele plaatsen op een hellend dak zijn gevoeliger voor lekkage of slijtage. Denk bijvoorbeeld aan dakonderbrekingen zoals dakramen, dakkapellen of andere uitbouw. Het is heel belangrijk dat u juist die plekken regelmatig controleert en onderhoudt, om schade te voorkomen. We geven u graag enkele tips om zelf het onderhoud van uw hellend dak te doen.

GOTEN
Controleer of de verholen goten nog vrij zijn van blad en takjes of ander vuil, zodat regenwater goed afgevoerd kan worden. Wanneer deze goten niet voldoende vrij zijn, zal het regenwater op den duur een weg naar beneden kiezen die we niet willen. Water kiest altijd de weg van de minste weerstand en lekkages ontstaan dan ook vaak op plekken die u niet verwacht.

VOETLOOD
Is het voetlood nog in goede staat en zit het nog netjes over de dakpannen? Bij hevige stormen kan het lood opwaaien en wat gaan buigen. Hierdoor ontstaan haarscheurtjes die na verloop van tijd dieper worden en uiteindelijk regenwater kunnen doorlaten. Als blijkt dat het voetlood keer op keer opwaait, is het goed om het voetlood goed vast te zetten met een goedlijmende kit op de onderliggende dakpannen.

SCHUIMSTROKEN
Kijk ook of de schuimstroken nog goed zijn. Dit doet u door er met je vinger in te drukken. Voelt u weinig weerstand en voelt het poreus aan? Dan heeft de schuimstrook zijn beste tijd gehad. Schuimstroken zijn makkelijk te vervangen door eerst een rij dakpannen langs het raam weg te halen. De oude schuimstrook komt dan tevoorschijn, zodat u deze kunt vervangen met een nieuwe. Het belang van een goede afdichting bij dakramen wordt vaak onderschat, regen en stuifsneeuw kan heel makkelijk onder de dakpannen komen, als de schuimstrook niet goed is.

Kunt u hulp of advies gebruiken bij het onderhoud van uw hellend dak of heeft u producten nodig om het onderhoud goed uit te voeren? Neem contact met ons op voor advies. We staan voor u klaar!